simsirikis logo
Greek Arabic Bulgarian English German Indonesian Italian Russian Turkish

Σε εφαρμογή μπαίνει, με τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, η Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας.

Την απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, υπέγραψε στις 27 Αυγούστου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αλλά δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Με την υπογραφείσα Απόφαση δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε εργαστήρια με κινητήρια ισχύ μέχρι 10kW.

Η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων της οικοτεχνίας μπορεί να γίνεται σε τοπικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.

Επίσης προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ παραγωγών για την παραγωγή οικοτεχνικών προϊόντων.

Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:
-Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
-Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,
-Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων
-Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
-Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
-Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
-Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 ).

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ



Σε μία επαγγελματική κουζίνα το σύστημα αερισμού και εξαερισμού είναι ουσιώδες για ένα καθαρό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον εργασίας.

Για να γίνει αυτό πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει κάποιο κατάλοιπο στην κουζίνα όπως κάπνα, ατμοί και οσμές. Εκ του νόμου όλες οι επαγγελματικές κουζίνες διαθέτουν σύστημα εξαερισμού και απαγωγής των οσμών το οποίο πρέπει να καθαρίζεται τακτικά τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Οι καπνοί που παράγονται από την προετοιμασία των φαγητών, σε μεγάλο μέρος τους δεσμεύονται και κολλάνε με την μορφή λίπους μετά την συμπύκνωση επάνω στα φίλτρα της φούσκας. Το λίπος αυτό είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και αποτελεί την κύρια αιτία πυρκαϊών στην πλειοψηφία των επαγγελματικών κουζίνων.

Για να αποφευχθούν πιθανές πυρκαϊές, είναι απαραίτητο να αφαιρείται και να καθαρίζεται το λίπος τόσο από τα φίλτρα και την φούσκα, όσο και από τους αεραγωγούς και τα μοτέρ. Αυτό ισχύει για όλες τις κουζίνες των εστιατορίων, των ψητοπωλείων, των ξενοδοχείων, των catering, των νοσοκομείων κλπ... Ειδικά στην Ελλάδα όπου αγαπημένη συνήθεια είναι η χρήση κάρβουνου για το ψήσιμο, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατακόρυφα.

Επιπλέον, η σωστή και τακτική συντήρηση των συσκευών και του συστήματος εξαερισμού, θα αυξήσει την απόδοσή τους και θα επιμηκύνει την διάρκεια ζωής τους με αποτέλεσμα την σημαντική εξοικονόμηση τόσο από ενεργειακά κόστη όσο και κόστη επισκευής και αντικατάστασης του εξοπλισμού.

Επιμέλεια άρθρου: Άγγελος Σιμσιρίκης
Πηγές:
-Fagor Industrial
-Design and Equipment for Foodservice / John Wiley Edition 1999




Ο βραστήρας υγραερίου CC50 είναι ιδανικός για κρέμες, μαρμελάδες, σάλτσες και μίγματα ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής. Περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά μπορείτε να βρείτε εδώ.


Από 14 έως 16 Μαρτίου 2015, συμμετείχαμε στην 2η Foodexpo και είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα μηχανήματα επεξεργασίας και συσκευασίας και να ανταλλάξουμε ιδέες με βιοτέχνες, παραγωγούς και εμπορικούς επισκέπτες, για τις νέες τάσεις στην τεχνολογία επεξεργασίας τροφίμων.


Επίσκεφθήκαμε την SIGEP που αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση ζαχαροπλαστικής και παγωτού και έγινε στο Rimini Ιταλίας από 17 έως 21 Ιανουαρίου 2015, φέρνοντας μαζί μας νέες ιδέες και προτάσεις για τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και παραδοσιακών προϊόντων. Προϊόντα όπως, τα γεμιστικά της RF Cosrtruzioni, οι σφολιατομηχανές της MICKO, οι μηχανές Gelato της STAFF, οι περιστροφικοί φούρνοι Fiorini, οι βραστήρες της SIGMA, τα ταχυζυμωτήρια της MECNOSUD, είναι κάποιες από τις προτάσεις που φέρνουμε στην ελληνική αγορά.


Aπό 26 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου παρουσιάσαμε τις σειρές μηχανημάτων επεξεργασίας τροφίμων L και ΒD στην έκθεση DETROP 2015 στην Θεσσαλονίκη. Τα κοπτικά της YAZICILAR που παρουσιάσαμε, αποτελούν την ιδανική λύση για τα εργαστήρια τροφίμων και τις μονάδες εστίασης, σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.


Από 10 έως 14 Νοεμβρίου 2014 συμμετείχαμε στο Technical course laundry and commercial kitchen equipment, που έγινε στις εγκαταστάσεις της FAGOR στο Onati Ισπανίας. Παράλληλα ανανεώθηκε η αντιπροσώπευση της FAGOR για την εταιρεία μας για όλη την γκάμα των συσκευών και ανταλλακτικών της, σε όλη την Ελλάδα.


Από 3 έως 6 Οκτωβρίου 2014 συμμετείχαμε στην έκθεση Expodetergo 2014 στην Fierra Milano. Παρουσιάστηκε ο νέος touch screen controller στα πλυντήρια της FAGOR, που αντιπροσωπεύουμε στην ελληνική αγορά. Ο νέος controller δίνει μεγάλες δυνατότητες στον χρήστη να προσαρμόσει την συσκευή τις ανάγκες του πολύ εύκολα. Παράλληλα από τεχνικής πλευράς, το σύστημα αυτοδιάγνωσης γίνεται πιο φιλικό προς τον χρήστη. Ο νέος controller θα προσφέρεται ως στάνταρντ την νέα σειρά πλυντηρίων της FAGOR από το 2016.


Στις 15 Μαρτίου 2014 επισκεφτήκαμε την έκθεση HOSTECH 2014 στην Κωνσταντινούπολη και ενημερωθήκαμε για τις νέες τάσεις στην εστίαση και στην βιοτεχνική επεξεργασία τροφών.


Από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου 2014 συμμετείχαμε στην έκθεση DETROP Athens Boutique Show με την πλήρη σειρά ισοθερμικών AVA.


Από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2013 επισκεφθήκαμε στο Μιλάνο την έκθεση HOST 2013 και επιστρέφουμε με πλήρη ενημέρωση γύρω από τις διεθνείς τάσεις της αγοράς εστίασης και τις νέες συσκευές.

alt alt alt

Επικοινωνία

  • 5ο χλμ Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης-Συνόρων Κάθετος άξονας Εγνατίας οδού -Αεροδρομίου Δημόκριτος Αλεξανδρούπολη Έβρος ΤΘ 1077 / ΤΚ 68100 Ελλάδα
  • +30 25510-26592
  • info@simsirikis.gr
  • Βρείτε μας στο χάρτη

Μέλος

seme logo

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Έργα μας